top of page

 

OP DE HOOGTE

De financiële sector, beleggingspanden en economie.

Foto van schrijverMarloes van SLIM

Privé (box 3) of zakelijk (box 1) investeren in vastgoed?


Investeren in vastgoed: in privé of via een vastgoed BV

Moet ik privé of zakelijk investeren in vastgoed?

Dit is een veelgehoorde vraag van mensen die interesse hebben in het investeren in vastgoed. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de beide opties, waardoor het dus een goed idee is om er iets meer onderzoek naar te doen. Bij deze nemen we de voor- en nadelen van beide opties met u door.


Privé investeren in vastgoed Bij privé investeren heeft u dus geen bedrijf om te investeren in vastgoed. U doet dit dan puur als particuliere vastgoedbelegger. Het idee is dan dat u van eigen (spaar)geld één of meer beleggingspanden koopt.


Voordelen Privé investeren in vastgoed heeft het volgende als grote voordelen.


Onbelaste huurinkomsten: Wanneer u vastgoed koopt en besluit dit te gaan verhuren, dan ontvangt u huurinkomsten. Het fijne van deze huurinkomsten is dat ze in box 3 vallen. Hierdoor zijn ze onbelast. De huurinkomsten zijn direct ook je netto inkomsten. Een geweldig financieel voordeel.


Onbelaste winst bij verkoop: Een tweede financieel voordeel van privé investeren in vastgoed is dat ook de winst bij verkoop onbelast blijft. Op het moment dat u na een aantal jaar dus overwaarde opbouwt en verkoopt, steekt u dat bedrag aan winst volledig in eigen zak.


Nadelen Echter zijn er ook wat nadelen aan deze strategie verbonden.


Gemaakte kosten niet aftrekbaar: Zaken als onderhoudskosten en beheerkosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.


Rentelasten niet aftrekbaar: Daarnaast bent u ook niet in staat om de rentelasten van de bijbehorende hypotheek fiscaal aftrekbaar te krijgen.


Persoonlijk aansprakelijk: Bovendien bent u hoofdelijk aansprakelijk voor de vastgoedhypotheek. Mocht er iets misgaan, dan mag de bank dit verhalen op uw privé vermogen.


Zakelijk investeren in vastgoed Bij zakelijk investeren gaat u met een vastgoed BV investeren in vastgoed. Vaak wordt hiervoor gekozen wanneer het doel is om het pand te renoveren en snel met winst door te verkopen.


Voordelen De voordelen van zakelijk investeren in vastgoed zijn.


Gemaakte kosten fiscaal aftrekbaar: Alle kosten die u maakt zijn fiscaal aftrekbaar. Denk dan bijvoorbeeld aan verbouwingskosten.


Rentelasten fiscaal aftrekbaar: Voor de rentelasten van de hypotheek geldt hetzelfde.


Financiering is vanuit het bedrijf: Aangezien de investering vanuit het bedrijf loopt, komen de benodigde eigen middelen ook uit uw bedrijf.


Nadelen Ook bij zakelijk investeren zijn er enkele nadelen van toepassing.


Winst belast na verkoop: De winst die u maakt op het kopen, verbouwen en vervolgens weer verkopen van vastgoed dankzij de overwaarde is ook bij zakelijk investeren belast. Hier ontkomt u dus niet aan.


Inkomsten uit huur gezien als omzet: De huurinkomsten die u mogelijk verdient, worden gezien als omzet. Deze worden dan ook belast op de manier dat omzet belast wordt.


Persoonlijk aansprakelijk: Ook bij zakelijk investeren geldt dat u bijna altijd persoonlijk aansprakelijk blijft voor de vastgoedhypotheek die wordt afgesloten. In het geval dat er iets misgaat, is de bank in staat om kosten te verhalen op uw privé vermogen.

Pas op voor box 1-heffing

Wanneer u van plan bent om uw vastgoedportefeuille in box 3 verder uit te te breiden, dan moet u oppassen dat u daardoor niet in box 1 valt. Dit kan het geval zijn wanneer er niet meer sprake is van ‘normaal vermogensbeheer’.


Wanneer u zich richt op het rendabel maken van vastgoed met behulp van eigen arbeidskracht, eigen ervaring of eigen deskundigheid, zijn dit aanwijzingen dat het gaat om ‘meer dan normaal vermogensbeheer’. Denk bijvoorbeeld aan: zelf veel administratieve werkzaamheden verrichten zoals advertenties plaatsen en klachten oplossen, zelf de panden verbouwen en deze regelmatig aan- en verkopen met winst. Op het moment dat de Belastingdienst van mening is dat u normaal beheer te buiten gaat, dan valt u in box 1.


Wat voor u de beste keuze is, hangt af van wat u uiteindelijk van plan bent op de huizenmarkt. Bespreek het daarom altijd van tevoren met een van onze adviseurs, om de voor u geldende risico’s zo veel mogelijk te beperken. Wij kijken graag met u mee naar uw persoonlijke situatie.


Contact opnemen

Dit is SLIM. Geen uitdaging gaan wij uit de weg. Wij helpen met een succesvolle financiering voor beleggingspanden. Neem vandaag nog contact met ons op.


Comments


 

DIT IS SLIM.

Financiering van uw vastgoed.

SLIM Vastgoed Financiering houdt zich bezig met het begeleiden van klanten in ruime zin bij het proces van het kopen van vastgoed, adviseren van klanten over financiering en bemiddelen bij de totstandkoming van een vastgoedhypotheek. SLIM Vastgoed Financiering B.V. is statutair gevestigd aan het Gustav Mahlerplein 2 te Amsterdam. Ingeschreven in het KVK-handelsregister onder nummer 74818635 en in het register van de AFM onder nummer 12048391.

 

MEER INFORMATIE

Bekijk hoe wij kunnen helpen. Gewoon goed geregeld!

Wij hebben slechts één missie: om het meest succesvolle, creatieve en uitdagende adviesbureau in Nederland te zijn. Met een frisse blik kijken wij naar de behoeften van onze klanten. En ontwikkelen op maat gemaakte strategieën voor de financiering van beleggingspanden. Lees meer over onze diensten.

bottom of page